ASP-laina käytännössä

ASP (eli asuntosäästöpalkkio) on termi jota käytetään asuntolainalle joka on Suomen valtion tukema. Asunnon ostaja / lainaaja saa erilaisia tukia ja palkkioita ASP-asuntolainan yhteydessä.

ASP-asuntosäästäjäksi aloitat perustamalla ASP tilin, jonne säästät vähintään kolmen kuukauden välein ja kahden vuoden ajan.

ASP-tilillle on säästettävä vähintään 10 % asunnon hankintahinnasta vähintään kahden vuoden ajan, minkä jälkeen pankki voi myöntää lainan. Minimisäästö per kvartaali on 150–3 000 euroa. Täten 24 kuukauden vähimmäisajan kuluessa tilille säästyy siis vähintään 1 200 euroa ja enintään 24 000 euroa. Säästämistä voi myös jatkaa kahden vuoden vähimmäisajan jälkeen.

ASP-asuntolainan kilpailuttaminen

Asuntolainan voi säästämisen jälkeen kilpailuttaa ja ottaa lainan myös toisesta pankista kuin missä ASP-tili sijaitsee. Tämä on hieno asia, koska asuntolainan kilpailuttaminen on helpoin tapa säästää satoja euroja vuodessa – pelkistä koroista!

ASP-säästöt saa käyttöönsä vasta kun asunnon kauppakirja on allekirjoitettu, joten asunnon varausmaksua (joka muutenkin on harvinaista) ei ASP-tililtä voi maksaa. ASP-säästämisen voi lopettaa myös kesken, jolloin menettää ASP-lainan edut ja säästöilleen saa vain yhden prosentin koron. Toki säästönsä saa kuitenkin pitää.

Oletetaan, että olet ostamassa asunnon Espoosta. Hintaa asunnolla on 150 000 euroa. Sinun pitää siis ASP tilillesi kerryttää vähintään 15 000 euroa, ennen kuin voit ASP:n hyödyntää.

Olet säästänyt ja säästänyt, mutta silti tilillä on vain 12 000 €. Tällöin jotkut ihmiset ovat myös kuitanneet viimeisen säästöerän esimerkiksi joustoluotolla, joka ei tietenkään kuitenkaan ole se paras vaihtoehto – koska siinä on säästöjä korkeampi korko.

Kun ASP-tilille on säästetty tarpeeksi rahaa, voit hakea asuntolainaa.